VALIDATIE

Medische Validatie

Uit vele wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een sterke correlatie is tussen het verbeteren van de hart/long conditie, het verhogen van de spierkracht en het verminderen van de vetmassa enerzijds, en een afname op het risico van een verscheidenheid aan ziektebeelden anderzijds.

Enkele bewezen claims:

  • verlaging cholesterol gehalte
  • minder risico op diabetes
  • verlaging hoge bloeddruk
  • minder risico op o.a. darmkanker en borstkanker
  • minder risico op dementie etc.

legitimering en onderbouwing van gezondheidsclaims vindt je hier

Hart- / Longconditie

Om je hart-/longconditie vast te stellen voeren we een fietstest uit, waarbij de zogenaamde maximale zuurstofopname vO2max) vastgesteld wordt. Tijdens de fietstest wordt de weerstand van het trappen steeds wat zwaarder en is de bedoeling dat je het fietsen zo lang mogelijk volhoudt. Op basis hiervan wordt het testresultaat bepaald. De zuurstof die je inademt wordt in je longen uitgewisseld en opgenomen in de bloedbaan. Je spieren (in deze test de beenspieren) gebruiken die zuurstof om de trappers rond te draaien. Hoe beter en efficiënter je lichaam die zuurstof kan opnemen en transporteren, hoe langer je het volhoudt.

Spierkracht

Vanaf je 25e zijn je spieren al aan het afnemen in kracht. Dat komt doordat het volume van je spierweefsel afneemt. We noemen dit verschijnsel sarcopenie. Deze degeneratie kan effectief worden tegengegaan door regelmatige spiertraining. De aanbeveling van de Gezondheidsraad is om minimaal tweemaal per week de grote spiergroepen te trainen met voldoende weerstand. Een beter spiercorset zorgt onder andere voor minder rugklachten, een langere zelfstandigheid (zelfstandig wonen) langer mobiel kunnen blijven, etc. We testen met 4-8 bewegingen om je spierkracht vast te stellen.

Lichaamssamenstelling

Met een bio-impedantie weegschaal meten we je lichaamssamenstelling. (Op sommige locaties kan dit afwijken.) Hiermee stellen we onder andere je vetmassa en je spiermassa vast. Ook je buikvet en hoe het vet over je lichaam verdeeld is worden in kaart gebracht. Met name een teveel aan buikvet is één van de risico indicatoren voor Covid-19. Het is dus belangrijk om deze zoveel mogelijk binnen de gezondheidsnorm te krijgen. Op basis van de verschillende metingen stellen we je lichaamssamenstelling en biologische leeftijd vast.